9 Mart 2008 Pazar

HEMOROİD NEDİR? - NE İŞE YARAR?

Sindirim sisteminin giriş kapısını ağız ve dişler, çıkış kapısını ise anal kanal ve anüs oluşturur. Bu sayede kabul edilebilir yer ve zamanlarda dışkı ve gaz çıkışının kontrolü sağlanır.

Halk arasında çıkış kapısını anlatırken argo tabirler hariç(!) genellikle; Makat, oturak, dübür, arka taraf, alt taraf diye tanımlamalar yaparız.

Sıkıntılarımız olduğunda da ise “Hemoroid, Basur veya Mayasıl olmuşum.” deriz.


[Gerçekte Hemoroid Nedir?]
Gerçekte hemoroid; insanlarda makat içinde yerleşmiş, damar yumağı yapısında, yastık benzeri doku kalınlaşmalarıdır. Kısaca makatta yerleşmiş gizli memelerdir.

Hemoroidler, makatta iki bölgede bulunurlar. Bu bölge sınırını, makat dışından içine doğru ilerledikçe, deri hücrelerinin kalın barsak hücrelerine dönüştüğü, geçiş bölgesi yani dişli çizgi belirler.

Bu çizginin üst kısmında olanlara İç Hemoroid, alt kısmında olanlara Dış Hemoroid denir. Erkeği ve dişisi yoktur. Dış hemoroidler, makatın dışında dairesel olarak bulunurlar. İlerde bahsi geçecek olan tromboz dışında çok fazla bir sorunları yoktur.

İç Hemoroidlerin sayısı ve yerleşimi, insandan insana değişim gösterebilir. Genel kural 3 adet olmasıdır. Bunlar; Sol Yan, Sağ Ön ve Sağ Arka yerleşimlidir. Çoğunlukla basur diye bilinen sıkıntılara neden olan işte bu iç hemoroid yastıkcıklarıdır....


İç Hemorodlerin Yerleşimleri
[Gerçekte İç Hemoroidler Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yararlar?]
İçersinde kan damarları, kas lifleri ve asıcı bağların bulunduğu, bu yastık benzeri doku kalınlaşmaları, yani hemoroidler sayesinde;

Dışkılama sırasında ıkınma ile makat ağzı açılır ve hemoroid içindeki toplar damarlarda kan göllenmesi olur. Bu durum hemoroidin genişlemesine ve büyümesine neden olur. Ancak, asıcı bağlar sayesinde bir seviyeden sonra büyüme kontrol altına alınarak durdurulur. Böylece arabalardaki hava yastıkları gibi katı dışkının kanaldan geçerken makat kenarlarına hasar vermesi engellenir.

Ikınmanın sonlandırılması ve makat ağzının kapanması ile toplar damarlar içindeki kan boşalır ve asıcı bağların çekmesiyle sayıları 3 olan hemoroid memeleri normal olması gereken hacimlerine geri dönerler. Bu durumda ise; istemsiz olarak makattan sıvı ve gaz çıkışını engelleyen bir kapak(valf) mekanizması şeklinde çalışarak sıfır kapanmayı sağlar. Böylece makatta akıntı, kaşıntı ve iç çamaşırda oluşabilecek kirlenmenin önüne geçerler. (Abdest tutmanın ince ayarı, musluğun contası misali...)

2 yorum:

webmaster yolcu dedi ki...

Ciddi bir makat hastalığı olan hemoroid halk dilinde site sahibininde belirttiği gibi basur ve mayasıl olarak tasvir edilmektedir.

Bilgeplatform dedi ki...

hemoslin sprey ile 2 hafta içerisinde %90 hemoroid tedavisi mümkün. ameliyata gerek kalmadan hemoslin spreyi deneyin.