9 Mart 2008 Pazar

Hemoroid ve Bilinmesi Gerekenler

Hemoroidal hastalik, halk arasinda “basur” olarak da adlandirilmaktadir ve eriskin bireyler genelinde çok yaygindir.

Türk toplumu için kesin rakamlar olmamakla birlikte eriskin nüfusun üçte birinden fazlasinda görüldügü sanilmaktadir. Bu hastalik grubu, hastalar tarafindan özel, gizli ve hatta ayip kabul edildiginden tani ve tedavilerinde önemli gecikmeler ve yanlislar ortaya çikmaktadir. Hastalar genellikle kulaktan dolma bilgilerle ve yakin çevrelerinden sorarak olayi geçistirme ve gizleme egiliminde olmaktadirlar.

Uzman ekip ve gerekli aletlerle, hemoroidlerin agrisiz, anestezisiz ve hastaneye yatmaksizin ayaktan 1-2 seans tedaviyle tümüyle giderilmesi mümkündür.

-Spor sagliktir.

-Jimnastik, yürüme ve yüzme gibi düzenli egzersizler sizin için çok yararlidir.

-Dar iç çamasirlarindan ve giysilerden kaçininiz.

Hemoroid Nedir ?
Perianal bölgedeki toplar damarlarin (venlerin) genislemesi yani varisidir. Kabizlik gibi karin içi basincin arttigi durumlarda daha sik olusur. En sik 20-50 yas arasinda görülür. Kalitimsal nedenleri oldugu da bilinir. Hemoroidler içte ve dista olabilir. Makattan sarkanlar(dis hemoroid ), makattan sarkmayanlar (iç hemoroid ) ve elle makattan içeri itilebilen hemoroid türleri vardir.


Anorektal Kanal Nedir ?
Kalin bagirsagin en uçta bulunan 4 cm'lik kismina “anorektal kanal” denir. Anüsten itibaren 2 cm'lik kisma da “anal kanal” denir.

Kanalin cerrahi gerektiren durumlari sunlardir:
1- Hemoroid (Basur)
2- Anal fissür (Çatlak)
3- Anal fistül
4- Anal tümörler (ur)

Neler önemli?
Makatta agri, kanama vb. yakinmalari olan bir hastada gerekli ve yeterli muayeneler yapilmaksizin hemoroid tanisi konulmasi ve tedavi edilmek istenmesi, altta yatan bir kanserin erken tanisinin atlanmasi anlamina gelebilir.

Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?
Diskilama sirasinda ikinma, zorlanma ile diskinin damar duvarina yaptigi travma ile kanama görülür. Bu kanamayi ya tuvalette yada diskiya bulasmis sekilde görebilirsiniz. Fazla kanama kansizliga (anemiye) neden olabileceginden hemen doktora basvurmanizda fayda olacaktir. Kanama parlak kirmizi renktedir. Anal kanal disina çikan hemoroidlerde spazm nedeniyle kan dolasimi bozulabileceginden siddetli agri olabilir. Oturamaz duruma gelebilirsiniz. Siddetli agri, ödem ve sislik, kizariklik olusur.
Bu belirtilerin birisi olsa bile doktora mutlaka basvurmalisiniz.


Hemoroidlerde Tani Nasil Konur ?
Makattan (anüsten) sarkan hemoroidler gözle görülür. Sarkan hemoroidleri; tuvalet sonrasi temizlik yaparken, sizde farkedebilir ayna ile baktiginizda görebilirsiniz.
Muayenenin zorunlu oldugunu unutmamalisiniz. Rektal kanama ve makatta agrisi olan hastaya rektoskopi yapilabilir. Rektoskopi, rektoskop cihaziyla rektumun incelenmesi islemidir.

Hemoroidsiz Bir Yasam Neleri Gerektirir?
Hemoroidin tedavisinde çok sayida tedavi seçenegi; fitiller, kremler isiticilar, otlar... vb. piyasada mevcuttur. Ancak bunlarin hiçbirisi hastaligin kesin tedavisini saglama niteliginde degildir. Hemoroidin tedavisinde günlük yasantimizdaki degisiklikler çok yararli olacaktir.

Diyetinizin genel olarak meyva ve sebzelerden zengin olmasi esastir.

Lif, tahil, kepek açisindan zengin gidalar barsaklarinizin düzenli çalismasini saglayacaktir. Baharatli yemekler, alkol ya da barsak hareketliligine neden olabilecek gidalardan kaçininiz.

Susuz kalmayin. Günde en az 1.5-2 litre su içiniz.

Kendinize zaman ayiriniz. Kisisel tuvalet temizligine dikkat edin ve tam bir temizlenme saglayiniz. Ancak bu temizlikte sabun ve benzeri ürünler kullanmayiniz. Kurulanirken çok ince tuvalet kagidi kullaniniz.

Kabiz olmamaya dikkat ediniz. Günde bir kez ve düzenli olarak diskilama en normal ve saglikli olan tarzdir. Diskilamayi ertelemeniz, kabizliga neden olacaktir. Kabizlik, basur memelerinde yirtilma, kanama ve agriya neden olur. Diskilama aninda asla ikinmayiniz.


Hemoroid Tedavisi Nasil Yapilir ?
Hemoroidiniz varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Bu tibbi ya da cerrahi olabilir. Sizin açinizdan zor bir durum oldugundan doktora gelmekte gecikebilirsiniz. Bu gecikme kisa sürede iyilesebilecek hemoroidinizi ameliyatla düzelebilecek duruma getirebilir. Erken dönemde doktora gitmeniz ve tedavi olmaniz dogacak ciddi sorunlari önler.


Tibbi Tedavi
Küçük hemoroidlere tibbi tedavi uygulanir. Kabizligin önlenmesi ilk sarttir. Uygun diyet, posali gidalar, bol meyve-sebze yeme tavsiye edilir. Doktorunuzun yazdigi ilaçlari ve önerdigi uygulamalari (sicak oturma banyosu) yaptiginiz takdirde iyilesme süreciniz 4-6 hafta arasinda degismektedir.

Sicak Su Oturma Banyosu Nasil Yapilir?
Sicak oturma banyosu iyilesmenizi hizlandirmak, agriyi azaltmak ve mekanik temizlik saglamak amaciyla yapilir. Cildinizi yakmayacak sicakliktaki suyu bir kaba koyup hemoroidiniz tamamen suya girecek sekilde oturunuz. Suya oturma süresi 10-15 dakikadir. (su iliyincaya kadar) Oturma banyosu yapamiyorsaniz, çömelme pozisyonunda dus fiskiyesinin bölgeye tutulmasi da ayni islevi görür

Hiç yorum yok: