9 Mart 2008 Pazar

hemoroid

Halk arasında basur memesi veya mayasıl olarak da adlandırılan hemoroid, makatın çevresinde mevcut olan damarların, bacaklarda görülen varisler gibi şişmesiyle oluşan bir hastalıktır.

Nasıl oluşur?
Makatta büyük abdestimizi tutmamızı sağlayan 2 adet kas (sfinkter) vardır. Bunlar dış (external) ve iç (internal) kaslardır. Dış kas bizim kontrolümüzdedir. Büyük abdest yapmak istediğimizde biz dış kası açarız. İç kas buna paralel olarak kendiliğinden açılır. İç ve dış kas arasındaki bu uyum bozulduğunda, ki stres, sıkıntı, üzüntü buna sebep olur, kişi kabız olmasa da ıkınarak, zorlanarak büyük abdest yapar. Bu ıkınma ve zorlanma sonucu meydana gelen basınç artışı buradaki damarların şişmesine neden olur ve hemoroid gelişir.

Kimlerde görülür?
Hemoroid genç erişkin yaşlarda görülmeye başlar. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Doğumlar ve hareketsiz bir hayat nedeniyle bayanlarda erkeklere nazaran daha sıktır. Halkın yüzde 30unda görülen hemoroidin 40 yaş üzerinde görülme oranı daha da artmaktadır.

Nedenleri Nelerdir?
Ayakta uzun süre kalma
Masa başında uzun süre çalışma
Kabızlık
Gebelik
Ailevi yatkınlık
Karın içi basıncını arttıran çeşitli hastalıklar, tümörler
Karaciğer sirozu
İshal


Belirtileri ?
Kanama
Anüs çevresinde şişkinlik
Kaşıntı
Akıntı
Ağrı
Kabızlık hissi
Basur memeleri


Teşhis
Teşhis, bu bölgenin muayenesi ile konur. Gerekirse rektoskopik muayene de (aletle anal bölgeye ve kalın bağırsağın son kısmına bakılması) yapılır. Belirtiler anal kanalın başka hastalıkları ile aynı olduğundan muayene olmadan hemoroid tedavisi yapılmamalıdır.


Tedavi
Hemoroid tedavi edilmeğinde beraberinde birçok sorunu da getiren önemli bir hastalıktır. Tedavi her hastaya ve hastalığın teşhis edildiği döneme göre değişir.

Hemoroid tedavisi;
İlaç tedavisi
İnfrared Koagülasyon
Lastik bant bağlanması
Sklero terapi
Cerrahi tedavi

Tedavi yöntemlerinden infrared koagülasyon ve bant uygulaması poliklinik şartlarında ve narkozsuz yapılabilmeleri nedeni ile hastanın günlük hayatına engel olamadıklarından özellikle tercih edilebilirler. Ancak , unutulmamalıdır ki bu yöntemlerin uygulanabilmesi hastanın durumuna ve hemoroidin derecesine göre mümkün olabilir veya olmayabilir.

Infrared koagülasyon tedavisi teknolojinin getirdiği son yeniliklerinden biridir. Infrared koagulasyon lazer ışık grubundan, süreli bir sıcak ışık ile genişlemiş hemeroidal damarlarının pırtılaşmasının sağlanmasıdır. Infrared kontakt koagulasyon sisteminde dokudaki pıhtılaşma elektrik akımıyla değil , infrared ışıkla yapılır. Bu yöntemle , 1-2 sn de kanamalar durdurulabilir ve 1-3 san uygulamalarla birinci, ikinci bazen üçüncü derece hemoroidler büyük oranda sorun olmaktan çıkarılabilir. Infrared koagulasyonun avantajlarına gelince öncelikli olarak güvenilir etkiye sahip bir yöntem olarak biliniyor, gebelerde de güvenle kullanılıyor. Kalbin elektriksel iletim sistemini etkilemiyor. Basit olarak uygulanabiliyor. İşlem sırasında narkoz kullanılmıyor, hasta ağrı duymuyor, dikiş atılmıyor, oldukça kısa sürüyor (Yaklaşık on dakika).

Hemoroidsiz bir yaşam için neler yapabilirsiniz?
Dengeli besleniniz
Lifli, tahıl, kepek, sebze ve meyve açısından zengin gıdalar tercih edilmelidir. Tahrişe sebep olabilecek, acı, ekşi, turşu ve alkol alınmamalıdır.

Çok su içiniz
Günde 1.5-2 litre su içme alışkanlık haline getirmelidir.

Temizliğinize özen gösteriniz
Kişisel temizliğe dikkat edilmelidir. Tuvaletten sonra hemoroid bölgesi ılık su ile yakınmalıdır. Tuvalet kağıdı ile kurulanmalıdır. Tahriş edici özelliğinden dolayı temizlikte sabun kullanılmamalıdır.

Kabız olmamaya dikkat ediniz
Kabız ve ishal olunmamalıdır. Düzenli barsak alışkanlığı kazanılmalıdır. Her sabah aç karnına su içilmeli, kahvaltıdan sonra tuvalet alışkanlığı kazanılmalıdır. Tuvalete gitmeyi ertelemek uygun değildir.

Egzersiz yapınız
Hareket eksikliği dolaşım bozukluklarına yol açar ve hemoroidin daha kötüye gitmesine neden olur. Jimnastik, yürüme gibi düzenli egzersizler yapınız.

Ağır yükler taşımamaya çalışınız.

Dar iç çamaşırları ve giysiler giymekten kaçınınız.